Tot het lachen je vergaat

Nadat ik op gva.be een artikel las over het fenomeen van spoorlopen, kreeg ik op YouTube een preroll video te zien van Jeroom Slagboom, een creatie van Infrabel (°2019) die mensen vraagt om te stoppen aan een overweg. Dankjewel daarvoor, Google! Ik let wel op de volgende keer dat ik het spoor kruis, zij het dan niet omwille van Jeroom Slagboom.

Jeroom wie?
Jeroom Slagboom valt nog het beste te omschrijven als het verticaal uitgetrokken neefje van Wally. Zijn rood-wit gestreepte hemdsmouw verbeeldt een slagboom. Als een echte persoon, met echte gevoelens, vertelt hij het bewogen verhaal van hoe hij – met meer regelmaat dan de doortocht van de treinen – wordt genegeerd.

Eerlijk is eerlijk: ik was gecharmeerd door het campagnelied. Ook het filmpje kon me bekoren. Ze zijn beide heel goed gemaakt. Maar de boodschap komt, vrees ik, niet aan bij de levensmoeë spoorweghooligans die nog net niet languit op de sporen gaan liggen bij het geluid van een naderende trein. Die malen niet om een antropomorfe slagboom die zingt over zijn ellende. Als er iemand recht op klagen heeft, zijn zij het wel. Hún leven wordt op pauze gezet wanneer ze moeten wachten voor een nakende trein, dat van Jeroom Slagboom is nooit begonnen. Jeroom is niet echt. En daarom raakt hij niet.

Dumb ways to die
Wat had Infrabel dan wel kunnen doen? De meest voor de hand liggende (en dus makkelijkste) oplossing is die van het schrikeffect. Zoals de afbeeldingen van zwarte longen op een pakje sigaretten, had Infrabel de verhakkelde lichamen kunnen tonen van tieners die een arm of been missen na een tochtje spoorlopen. Maar het ongewenste effect van collateral damage indachtig (ook onschuldige kleine kindjes en lieve omaatjes krijgen die schrikbeelden te zien), zal Infrabel het idee niet hebben weerhouden.

Dat het bedrijf voor humor koos, is in dat opzicht verdienstelijk. Alleen is dat bijzonder moeilijk bij sensibiliseringscampagnes. Toch kan het. Dat bewijst de internationaal bejubelde campagne ‘Dumb ways to die’ (°2012) van de Australische openbare dienst van Metro Trains in Melbourne. Zelfde boodschap, ander verhaal.


 

One thought on “Tot het lachen je vergaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: