Buiten de waarde gerekend

Nog geen zes euro. Dat is wat je als nieuwe lezer voor een aantal kranten betaalt om een maand lang online het nieuws te lezen. Dit bedrag is geenszins een weerspiegeling van de waarde van de journalistiek die je daar voor krijgt. Maar het is wel het bedrag dat mensen vandaag bereid zijn om te betalen voor een digitaal nieuwsproduct. Dat dit zo weinig is, kan de sector alleen zichzelf verwijten.

Tot een vijftal jaren geleden betaalden krantenlezers nog zonder de minste weerstand dertig tot veertig euro per maand. De papier-, druk- en distributiekosten van de krant rechtvaardigden die prijs. Ook niemand die er een probleem mee had dat een deel van dit bedrag naar de journalist ging. Hij had er tenslotte voor gewerkt en hij krijgt zijn brood ook niet gratis mee van de bakker.

Vijf jaar later klinkt het dat journalistiek een basisrecht is en dus gratis toegankelijk moet zijn voor iedereen. Dat is deels waar. Informatie is inderdaad een basisrecht, net zoals gezondheidszorg dat is. Maar de dokter, die betaal je toch ook?

Het is natuurlijk misgelopen toen krantentitels wereldwijd hun nieuws gratis op de website gooiden. Want “online”, zo geloofden ze, “dat wordt toch nooit iets”. Ondertussen zijn we collectief vergeten dat we tot vijf jaar geleden gewoon betaalden voor het nieuws.

Het is nu aan marketeers wereldwijd om de situatie die ze zelf creëerden recht te trekken. Op het eerste gezicht geen makkelijke klus, want ze moeten het geschenk dat ze gaven terug gaan vragen. Maar gelukkig hebben ze  ook goed nieuws te vertellen: het nieuws was namelijk nog nooit zo voordelig als vandaag.

Voor nog geen zes euro – een historisch laag bedrag – ben je zeker van objectief kwalitatief nieuws, gemaakt door een professional, gewikt, gewogen, gecheckt. Nieuws dat bovendien wordt gemaakt voor digitale vertering. Waar de online redactie tot voor kort in een hoekje werd geduwd, is ze vandaag namelijk het hart van de krant. Journalisten die ooit in het vak stapten voor de geur van de inkt experimenteren anno 2019 met video, podcast, live Q&A enzovoort.

Loopt het de volgende jaren ondanks de inspanningen fout met de nieuwssector, dan is het aan de lezer om in eigen hart te kijken. De onafhankelijke journalistiek zoals we die kennen zal alleen maar blijven bestaan als de lezer bereid is om te betalen voor kwaliteit. Net zoals de muziek- en filmliefhebber de laatste jaren bereid werd om geld op de tafel te leggen voor zijn Spotify- en Netflix-abonnement. Dat de nieuwslezer zal moeten volgen is een ongemakkelijke waarheid ten dienste van diezelfde waarheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: