Niets dan dan de waarheid

De tijd was eind jaren negentig. Ik begin jaren twintig. Het leven had weinig verplichtingen. We dansten erdoorheen als muizen tussen blinde katten. ‘We’, dat waren de journalisten van morgen. Print was onze held, marketing onze natuurlijke vijand. Onze pennen waren zo scherp als onze principes en het leven had ons nog niet bevreesd. Een broek vol goesting, het diploma in onze achterzak, vol verlangen stapten we de drempel over naar onze eerste jobs.

Het zou eindelijk gaan gebeuren. De backstagepasjes bij Pearl Jam. De champagnefeestjes met VTM-coryfeeën. Grote schandalen zouden smeken om onze kritische analyse. Maar vruchteloos wachtend op onze eigen Bende van Nijvel, onze eigen CCC, schreven we over de mosselavond van de lokale turnkring.

Ik herinner mij uit die tijd een gesprek met een van mijn docenten aan de toog van ’t Oud Arsenaal, waar ik nog niet zo lang voordien mijn eerste baantje bij de lokale krant had gescoord. “Dat ik het spannender had verwacht. Dat ik uit de band wilde springen … af en toe een woordspeling of een ludiek bedoelde metafoor. Dat ik ook helemaal niet wilde schrijven volgens het vaste journalistieke stramien. En moest het verhaaltje echt steeds lineair worden verteld? Waarom ‘s geen twist, een spannende ontknoping, een flashback misschien?”

Een van de aanwezige journalisten die het gesprek had gevolgd, keek op vanuit zijn Gazet. – “Meiske, als ge uw goesting wilt doen, dan moet ge fictie gaan schrijven … romans.” Uiteindelijk ben ik in de reclame terechtgekomen. Volgens die mens wellicht ook fictie.

Storytelling
Nu, twintig jaar copywriting achter de kiezen, heb ik nog steeds geen pasje voor Pearl Jam maar weet ik wel wat het vak zo rock ’n roll maakt.
Reclame hekelt voorspelbaarheid. Hoe opvallender, hoe beter. Er is maar één regel: lieg nooit. Reclame is geen vette fabel. Reclame is de waarheid, verteld op de best mogelijke manier.  

De laatste jaren duiken ook in de journalistiek, politiek, sport en entertainmentindustrie steeds vaker (digitale) storytechnieken op. Online is het vechten voor elke klik, stem of like. Wie met zijn verhaal wil opvallen tussen de virals, de vlogs en de kattenvideo’s, die moet erbovenuit springen. Journalisten en PR-mensen maken om die reden vandaag niet meer alleen artikels en klassieke persberichten maar ook blogs, infografieken, video’s, Instagram stories, Facebook carrousels, polls, miniseries, games, outdoor communicatie, events enzovoort. Gisteren was de mosselsouper van de turnkring een artikeltje in de krant. Vandaag is het een facebookvideo met daarbij het recept, inclusief het geheime ingrediënt, geliket door alle aanwezigen en in de commentaren lofzangen op de beste mosselen van ’t dorp en omstreken.

Vorm volgt inhoud
Ooit was het andersom, maar vandaag bepaalt de boodschap het medium. Voor mij is dat het einde. Voor anderen misschien het begin van het einde. De waarheid ligt wellicht ergens in het midden. Op een dag horen we het wel, aan de toog van ’t Arsenaal misschien, uit de mond van een twintigjarige met een broek vol goesting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: